Το ιστορικό πίσω απο το Embargo όπλων του Καναδά
History behind the arms embargo from Canada

Την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, υπήρξε η προγραμματισμένη συνάντηση του Υπουργού των Εξωτερικών του Καναδά Hon. Francois Phillip Champagne, με τον πρόεδρο του ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ Dr. Theodore Halatsis.

VIDEO ΑΠΟ ΤΗΝ ZOOM ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Click here να παρακολουθησετε την συνομιλια Υπουργου Εξωτερικων Champagne με προεδρο Εθνικού Dr. Halatsis

Παραθέτουμε το Υπόμνημα του Προέδρου του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, το οποίο εισηγηθηκε στο Υπουργό.

Speaking Notes MFA Champagne 200928 Videoconference

Η έγκριτη Montreal Greek Times που ανάφερε πρώτα την είδηση, ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΝΑΔΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΚΑΝΑΔΑ, ΕΔΩΣΑΝ ΚΑΡΠΟΥΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.

The Montreal Greek Times

Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν βουλευτές, οι οποίοι έδωσαν χαιρετισμό και εξέφρασαν τις θέσεις τους.

Με την έναρξη του Videο διακρίνονται: Επάνω από αριστερά η Ομοσπονδιακή βουλευτής: Emmanuella Lambropoulos -Ville St Laurent Quebec, Dr. Theodore Halatsis Πρόεδρος ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ, οι Ομοσπονδιακοί βουλευτές Annie Koutrakis Vimy-Laval Quebec, Faycal El-Khoury Laval-Les Iles Laval Quebec.

Μεσαία σειρά: July Dabrusin Toronto- Danforth Ontario,Hon. Francois Phillip Champagne ΥΠΕΞ Canada, Peter Fragiskatos London Ontario, o παρουσιαστής.

Κάτω σειρά: Hon. Eleni Bakopanos πρώην Ομοσπονδιακή βουλευτής Montreal-Ahuntsic Quebec πρώην αντιπρόεδρος του Καναδικού Κοινοβουλίου και νυν Σύμβουλος Επικρατείας.

Το όλο ιστορικό αυτής της συνάντησης, που τελικά υλοποιήθηκε, η αλληλογραφία με το Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού, παρουσιάζονται, για να παρακολουθήσετε την επίπονη προετοιμασία, που απαιτείται, για να επιτύχουμε στους εθνικούς μας στόχους, σαν άμισθοι πρεσβευτές των εθνικών μας συμφερόντων και να κερδίσουμε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των αξιοματούχων του Καναδά, που όπως θα πιστοποιήσετε, από ύφος και την ατμόσφαιρα με τα οποία έγινε αυτή η συζήτηση, το αποδεικνύουν.

Ευχαριστούμε τον υπουργό και τους βουλευτές για τον χρόνο τους. Ειμαστε περήφανοι για αυτά που προσπαθούμε σαν εθνικός οργανισμός και για αυτά που επιτυγχάνουμε.

Η ιστορία έχει ως εξής. Στις 13 Οκτωβρίου 2019 το ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ (CHC), η Armenian National Committee of Canada (ANCC), The Centre for Israel and Jewish Affairs (CJIA) και το Democratic Kurdish Federation of Canada (DKFC) εξέδωσαν την ακόλουθη Κοινή Δήλωση, προς την ΤΟΤΕ υπουργό των Εξωτερικών του Καναδά Freeland, καταγγέλωντας την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην Βόρειο Συρία και την συνεχή εκει στρατιωτική παρουσία της και προχώρησαν σε ένα ακόμα βήμα, ζητώντας απο την κυβέρνηση του του Καναδά να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκια, ακολουθώντας την πρωτοβουλία της Νορβηγίας και να σταματήσει την πώληση όπλων στην Τουρκία:

not found

Ο Καναδάς επέβαλλε το embargo όπλων στην Τουρκία ,αλλά στα τέλη του Απρίλη 2020, ο πρωθυπουργός Trudeau παραβίασε μέρος του embargo, επιτρέποντας την Καναδική εταιρεία APTEC, να πουλήσει οπτικούς αισθηντήρες στα Τουρκικά drones, τα οποία φυσικά βομβαρδίζουν.

Στις 20 Ιουνίου η έγκριτη ιστοσελίδα Ahval, με πληροφορίες του International Business Times (IBT) έγραφε σε άρθρο της μεταξύ άλλων They [Canadian government] didn't explain why they took this step,IBT quoted that a Turkish official heard saying It might be about domestic politics as the Armenian and Greek lobbies in the country [Canada] have some political power. (Η Καναδική κυβέρνηση δεν έδωσε τους λόγους που το έκανε, ένας δε τούρκος αξιωματουχος ακούστηκε να λέει φαινεται ότι εκεί στον Καναδά, το Αρμένικο και Ελληνικό λόμπυ έχουν πολιτική δύναμη ). Ήταν φαινεται σε γνώση τους η πάρα πάνω κοινή δήλωση Αρμενικού-Ελληνικού-Ισραηλινού-Κουρδικού, που είχε αποτέλεσμα, εκτός απο τη μερική παραβίαση, αλλά σε ζωτικά πολεμικά υλικά.
Click on document below to read

not found

Στις 17 Ιουνίου το ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ (CHC) στέλνει επιστολή στον πρωθυπουργό Trudeau να πάρει θέση για την Αγία Σοφία.

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα το Γραφείο του πρωθυπουργού απαντάει στο CHC,ζητώντας να απευθυνθούμε στον ΥΠΕΞ του Καναδά Phillip Champagne. Click on the icon below to read
Click στην εικόνα κατω να διαβάσετε.

Στις 26 Ιουνίου το CHC στέλνει επιστολή, ζητώντας απο την κυβέρνηση να ανακαλέσει την πώληση των οπτικών για τα drones στην Τουρκία, γράφοντας...to take action to this urgent issue matter.

Η επιστολή για την αναστολή των drones παρατίθεται

not found not found

Στις 30 Ιουλίου Κοινή Ανακοίνωση Τύπου CHC και ANCC (Armenians) ζητάει απο τις Καναδικές πολεμικές βιομηχανίες και την Κυβέρνηση να σταματήσουν την πώληση όπλων σε Τουρκία και Αζέρους για την προετοιμαζόμενη επίθεση στην Αρμενία.

not found

Με τα 2 αυτά θέματα στην AGENDA και το Ποντιακό, που το CHC έχει αναγάγει σε κύριο θέμα του, o ΥΠΕΞ συγκαλεί την ως άνω συνάντηση που παρακολουθήσατε πάρα πάνω και με υπόσχεση του υπουργού να το συζητήσει όπως και ανάφερε να το ερευνήσει.

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ και των συμμαχιών του και ευχαριστούμε του υπουργό και τους συμμετέχοντες βουλευτές.

Η ΝΙΚΗ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΛΟ.