Αρχίστε το Φωνητικό /Start the Audio player, ρυθμήστε την ένταση του ήχου και ενώ ακούτε την ηχητική εκπομπή, scroll down και βλέπετε τις φωτογραφίες και διαβάζετε τις λεζάντες. Οι φωτογραφίες συμφωνούν με την περιγραφή χρονικά, όσο το δυνατον.
Φιλοδοξώ, οι λεζάντες αυτές, να σας δώσουν μια σύντομη και σαφή εικόνα της παλιάς εκείνης εποχής, του τί χάσαμε. Της εποχής που πέρασε και πάει ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΤΙ. Σημείωση: Σταματήστε προσωρινα το παρον φωνητικό οταν πιο κάτω ανοίξετε το φωνητικό της Θείας Λενας. Τα δυο μαζύ δημιουργούν χασμωδία. ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ
Η Ραδιοφωνία στην Ελλάδα ήλθε επι κυβέρνησης Μεταξά. Την χρησιμοποίησε για την προπαγάνδα. Εδώ το πρώτο studio του Ραδιοσταθμού του Ζαππείου.
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι
Ο Ραδιοσταθμός του Ζαππείου, όπως τον γνωρίσαμε όλοι εμείς οι παλιοί. Υπόγειος. Τώρα κλειστός και έρημος. Και στις παλιές του δόξες, τώρα στα σκαλία κουρνιάζουν οι λαθροεπενδυτές και λιάζονται που έλεγε και η γραφική εκείνη κυρά Τασία.
Η θρυλική τραγουδίστρια της Νίκης. Η Σοφία Βέμπο
Η Σοφία Βέμπο στο Ραδιοσταθμό του Ζαππείου, τραγουδάει τα τραγούδια της Νίκης που εμψύχωναν τα φανταράκια μας και έδιναν κουράγιο στον Ελληνα τις δύσκολες και ζωφερές εκείνες ημέρες του πολέμου
Εγκαινιάζεται η εκπομπή Θεατρικές παραστάσεις, ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ, που για χρόνια παρουσιάζαν θεατρικά έργα με τους διάσημους πρωταγωνιστάς μας του Θεάτρου και Κινηματογράφου, πριν εμφανιστεί η Τηλεόραση που τελικά τις εκτόπισε.
Μία Θεατρική παράσταση απο τρείς τώρα Συχωρεμένους μεγάλους του Θεάτρου, Αλεξανδράκης, Βουτσάς, Καρέζη μπροστά στο μικρόφωνο.
Και άλλη μία με Διαμαντίδου, Παπαμιχαήλ
Η Αντιγόνη Μεταξά με την κόρη της και πιο στενή της συνεργάτιδα Λήδα Κροντηρά. Ποιός από εμάς του παλιούς που έχουμε περάσει τα 60 δεν την γνώρισε και μερικοί απόλαυσαν τις εκπομπές της. Η ΘΕΙΑ ΛΕΝΑ στα μικρά παιδιά. Η τελευταια αυτή έκφραση είχε γίνει slogan να κοροιδευουν πολιτικές ομάδες με άσχετους. Και μάλιστα είχε χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται έντονα τελευταία σε Κοινότητες και οργανισμούς, όπου κάποιος ή κάποια κρυμμένος ή κρυμμένη στο σκοταδερό παρασκήνιο, γνωστός όμως, τοις πάσοιν, ασκόντας το ρόλο της Θείας Λένας καθοδηγεί τα ενεργούμενα "παιδιά" στο προσκήνιο. Μόνο που η θεία Λένα παρήγαγε κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο ακίνδυνο, εκείνοι όμως οι τελευταίοι παίζουν με την φωτιά
Χαρακτηριστική φωτογραφία της Αντιγόνης Μεταξά, το κατά κόσμο όνομα της Θείας Λένας. Η Θεία Λένα με την εγγονή της Μαρία Ηλιού, το 1965 στο εξώφυλλο τού περιοδικού τού ΕΙΡ.
Η Αντιγόνη Μεταξά, η Θεία Λένα με μερικά παιδάκια
Η θεία Λένα στον κόσμο της. Στον κόσμο των παιδιών.Η χορωδία τής Θείας Λένας στην «Ώρα τού Παιδιού» το 1952 στο ΕΙΡ (φωτογραφία Μεγαλοκονόμου από το Αρχείο τού Μουσείου Μπενάκη).
...Και ο γνωστός σε όλους μας Κονφερανσιέ, στιχουργός, ραδιοπαρουσιαστής, θεατρικος συγγραφέας, entertainer ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ. Ενά πολυσύνθετο ταλέντο. Μαθητής του μεγάλου ΑΤΤΙΚ μαζί με τους Ορέστη Λάσκο και Μίμη Τραιφόρο.
Ο Οικονομίδης στο στοιχείο του. Η εκπομπη του ΤΑ ΝΕΑ ΤΑΛΕΝΤΑ. Στην φωτογραφία με τις αδελφές Μπρόγιερ. Αντέγραψε τον Δάσκαλό του ΑΤΤΙΚ, που πρώτος λάνσαρε αυτό το είδος, που και εκείνος το έφερε απο το Παρίσι. Οπως ο ΑΤΤΙΚ μέσα απο τα ταλέντα του στην Θρυλική "Μάντρα" του έβγαλε την Δανάη, την Μένδρη, την Ζαχά, την Ποζέλλι-το θρυλικό Ποζελλάκι του, τον Οικονομίδη, τον Λάσκο, τον Τραιφόρο, τον Αρία, τον Ορέστη Μακρή, την Λυκιαρδοπούλου και άλλους σπουδαίους
...Και μπαινουμε στην εποχή της Χούντας. Η Ραδιοφωνία ελέγχεται απο τους συνταγματάρχες
...Ο Νομπελίστας Σεφέρης, που σημειωτέον ειναι συντηρητικός, απο το Λονδίνο μέσω BBC αστράφτει και βροντάει εκτοξεύοντας μύδρους ενάντια στην Χούντα...αλλά Φωνή βοόντος εν τη ερήμω!
Και ανατέλλει πάλι ο Ηλιος. Η Χούντα του Ιωαννίδη καταρρέει μέσα στα ερείπια της Κύπρου και κλείνει η παρένθεση. Έρχεται στην Ελλάδα ο Καραμανλής παρέα με τον Λαμπρία, που ο τελευταίος μαζί με τον Δημήτρη Χόρν αναλαμβάνουν την Διεύθηνση του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών και ο Μάνος Χατζηδάκης το ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΑΜΜΑ που δημιουργείται.
Ο Μάνος Χατζηδάκης με μεράκι δούλεψε και έφτιαξε τον σταθμό, που θεωρούσε δικό του baby και δίκαια. Η Ελλάδα εξέδωσε αναμνηστικό γραμματόσημο αργότερα.
Και το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ που οργανώθηκε, ήταν ο επίλογος μιας όμορφής εποχής για την Ραδιοφωνία που πέρασε ανεπιστρεπτί για να δώσει την σκυτάλη στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και το Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας- ΕΙΡ να γίνει τελικά Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση - ΕΡΤ
Και το Κότινο-Έπαθλο αυτών των Φεστιβάλ υπήρξε η ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ που έκανε την Ελλάδα διάσημη Διεθνώς.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ επανέλθετε στην Θεία Λένα, εάν δεν την ακούσατε, αφού πρώτα σταματήσετε το πρώτο.