Ο Costas Pappas, εξηγεί σε απλή γλώσσα, το Ιστορικό for the design
of the Hanaro 30 MW Korean Pool Nuclear Reactor,
στο οποίο υπήρξε the designe-System Engineer
of the Atomic Energy of Canada, που σχεδίασε
το σημαντικότερο σύστημα του Αντιδραστήρα,
the REACTOR REGULATING SYSTEM (RRS)
The RRS is required to Start Up, Control-Maintain
and Shut Down the Reactor in a Safe and Controlled fashion

Προς πληροφόρηση ο αντιδραστήρας ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
στην Ελλάδα από το 2009, έχει το ίδιο Control system.
Η AECL επέτρεψε στην KAERI να το εγκαταστήσει,
όταν εκείνη βελτίωσε την ισχύ του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ απο 5 MW σε 10 ΜW



letter Το Εξώφυλλο του Προγράμματος του 4th International Conferene of Nuclear Energy in Chateau Champlain, Montreal Jun 2-4, 1993

letter Κάτω αριστερα με τοξάκι, η αναφορά στο όνομά μου για την Παρουσιαση μου στο 4th Διεθνες Συνέδριο Πυρηνικής Ενέργειας στο Chateau Champlain in Montreal Jun 2-4, 1993

Πριν προχωρήσω στην παρουσίαση του Design προς έγκριση στην Licence Committee (Επιτρoπή Εγκρισης Αδειας Λειτουργίας) θα παρουσιάσω ένα σύντομης διάρκειας video μικρότερο ενος λεπτού την στιγμή που ξεκινά η Πυρηνική αντίδραση με την ανόρθωση των ράβδων ελέγχου. Το σπανιο video δείχνει τι συνέβη στις 8 Φεβρουαρίου 1995 @ 16.09 ακριβώς - Ο αντιδραστήρας πέτυχε την κατάσταση κρισιμότητας, δλδ άρχισε η αυτοσυντηρούμενη αλλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση. Τα "κλικς" που ακούτε είναι από τα step motors των ράβδων ελέγχου που σύρονται εκτος. Για full screen-πλήρη οθόνη "κλικ" το τετράγωνο κάτω δεξιά του video να το δείτε καλύτερα. ΕΠΕΙΤΑ ΠΕΣΑΤΕ ΤΟ ESC ΠΛΗΚΤΡΟ (συνήθως πάνω αριστερά στο πληκτρολόγιο) ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ...


8 Φεβρουαρίου 1995 @ 16.00 ακριβώς άρχισε η διαδικασία με το Reactor Regulating System να φέρει τον αντιδραστήρα στην Κρισιμότητα. Prova Generale. Ολοι περιμέναμε, όπως ο Enrico Fermi στις 4 Δεκεμβρίου 1941 στην Arena Hockey του Πανεπιστημίου του Σικάγου να δει τον πρώτο Πυρηνικό αντιδραστήρα σε κρισιμότητα, που υπήρξε και η αρχή του Manhatan Project, που οδήγησε στην κατασκευή της 1ης πυρηνικής βόμβας, που σήμανε το τέλος του πολέμου στον Ειρηνικό. Παράδοξο στα αλήθεια, το πλέον καταστροφικό όπλο να φέρει την Ειρήνη. Τραγική ειρωνία, μα είναι γεγονός που κανείς εχέφρων δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Πιθανόν μερικοί αμπελοαριστεροί.
Με κομένες ανάσες ακούγαμε τα "κλικς" από τα step motors των ράβδων ελέγχου, που με εντολές απο το πρόγραμμα ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΓΡΑΨΕΙ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ακολουθώντας την ροή των ουδετερονίων και τις άλλες θερμικές μεταβλητές, ΣΤΙΣ 16.09 time, δημιούργησε την πολυπόθητη κρισιμότητα. Δηλαδή την στιγμη ΕΚΕΊΝΗ η αλλυσιδωτή αντίδραση άρχισε να συντηρεί την ισχύ του αντιδραστήρα στην τιμή που είχε επιλέξει ο χειριστής, ηταν χαμηλή δεν την θυμάμαι, αλλά γύρω στα 20% της μεγίστης. Ενοιωσα ευτυχισμένος, έπειτα απο 4 χρόνια εργασίας επάνω στο Control system του αντιδραστήρα, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΑ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ. Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που είχα επισκεφτεί την Κορέα, όπου μείναμε μερικές ημέρες μη τυχόν και παρουσιαστεί πρόβλημα, που ευτυχώς δεν παρουσιάστηκε. Είχαμε κάνει καλή δουλειά. Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ (AECL) υπήρξε η καλύτερη εταιρεία στον κόσμο με τους τελειώτερους αντιδραστήρες και τους καλύτερους τεχνικούς. Κανένα ατύχημα σε εμπορικό αντιδραστήρα.

...Και ακολουθεί η παρουσίαση μου προς την Επιτροπή...
Presentatuion 1992 Μέρος 1/2 στην Επιτροπή που ενέκρινε το Design μου του Reactor Regulation System του HANARO at design stage. Ο αντιδραστήρας έφτασε σε criticality στις 8 Φεβρουαρίου 1995 @ 16.09 time. Δηλαδή την στιγμη ΕΚΕΊΝΗ η αλλυσιδωτή αντίδραση άρχισε να συντηρεί την ισχύ του αντιδραστήρα στην τιμή που είχε επιλέξει ο χειριστής. Ενοιωσα ευτυχισμένος, έπειτα απο 4 χρόνια εργασίας επάνω στο Control system του αντιδραστήρα, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ. Υπάρχουν στιγμές που το video κάνει διαλήψεις (πηδήματα). Δεν ειναι jams, απλά λογοκρισία, που έκοψε τις σκηνές για ευνόητους λόγους (CLASSIFIED)


Presentatuion 1992 Μέρος 2/2 στην Επιτροπή που ενέκρινε το Design μου του Reactor Regulation System του HANARO at design stage. Ο αντιδραστήρας έφτασε σε criticality στις 8 Φεβρουαρίου 1995 @ 16.09 time. Δηλαδή την στιγμη ΕΚΕΊΝΗ η αλλυσιδωτή αντίδραση άρχισε να συντηρεί την ισχύ του αντιδραστήρα στην τιμή που είχε επιλέξει ο χειριστής. Ενοιωσα ευτυχισμένος, έπειτα απο 4 χρόνια εργασίας επάνω στο Control system του αντιδραστήρα, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΑ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ. Υπάρχουν στιγμές που το video κάνει διαλήψεις (πηδήματα). Δεν ειναι jams, απλά λογοκρισία, που έκοψε τις σκηνές για ευνόητους λόγους (CLASSIFIED)

letter Ο Αντιδραστήρας σε criticality. Η Γαλάζια Cerenkov radiation με γοήτευσε. Την περίμενα για πιστοποίηση, ότι δεν είχα κάνει λάθος.

letter Another one. Ο Αντιδραστήρας σε criticality. Η Γαλάζια Cerenkov radiation πάντα με γοήτευε. Στην περίπτωση μου πιστεψα ότι την δημιούργησα εγώ, ενώ βέβαια είναι φαινόμενο των φυσικών νόμων. Ειναι η μάχη των ηλεκτρονίων με τα φωτόνια, που τα πρώτα θέλουν να αποδείξουν στα δεύτερα, ότι ξέρουν μπάνιο!!! και ότι μέσα στο νερό, τρέχουν με μεγαλύτερη ταχύτητα από τα δεύτερα, που φυσικά στο κενό, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχουν την μέγιστη ταχύτητα (τα φωτόνια).

letter Στο Γραφείο μου στα Πυρηνικά Εργαστήρια CRNL - Chalk River Nuclear Laboratories in the middle of Nowhere, 200 km NorthWest of Ottawa ξόδεψα αρκετά χρόνια απο την επαγγελματική μου ζωή. Αλλά δεν το μετάνοιωσα, θα το ξαναέκανα.

letter Τιμή και Αναγνώριση χωρίς πολιτική χρειά προς ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ, αλλά για Επιστημονικά επιτευγματα και εκείνα είναι που μετράνε.

letter Και η Αναγνώριση απο τους συναδέλφους. Αναγνωρίσεις χωρίς πολιτική χρειά προς ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ, αλλά για πραγματική δουλειά και κείνη είναι που μετράει. Την ειλικρινή αναγνώριση την έχω φυλάξει.

letter Ο Αντιδραστήρας HANARO, είναι αποτέλεσμα αυτού του PAPER το οποίο εγώ, ο Robert Henderson στο Μόντρεαλ θεωριτικοί και ο νεαρός τότε Dave McAllindon στο Chalk River, επαλήθευε πειραματικά εκείνα που σχεδιάζαμε στο Μόντρεαλ. Εγώ είχα το Nuclear part και ο Robert το Ηλεκτρονικό για το Control Room

letter
Το σχεδιάγραμμα του αντιδραστήρα. the core. Μεσα σε αυτο είδατε πιο πάνω την φαντασμαγορική Cerencov Radiation. Σε εύθετο χρόνο θα προσθέσω περιγραφή με απλα λόγια.

letter
AYTO TO ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΞΗΓΩ ΣΤΑ 2 ΕΠΑΝΩ VIDEO το σχεδιάγραμμα του Control system. Η δουλειά μου ήταν αφού το σχεδιάσα σε μορφή blocks και με τις γνώσεις μου σε Computer Science, να γράψω το Πρόγραμα σε Pseudocode - κάτι σαν FORTRAN και Assembly code. Οι εντολές δίδονται στις ράβδους ελέγχου, μέσω step motor, να ανεβοκατεβάζει τις ράβδους εντός του χώρου της αλλυσιδωτής για να μένει σε critical κατάσταση - ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΒΟΜΒΑ. Αλλυσιδωτή χωρίς ράβδους ελέγχου ΟΝΑΜΑΖΕΤΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΒΟΜΒΑ.

letter
The Cover of the Reactor Regulating System Design Manual. Για ευνόητους λόγους Ασφάλειας και Confidential information το περιεχόμενο δεν δημοσιευεται - CLASSIFIED

letter
The Cover of the Program Specification που περιέχει και το Source Code. Για ευνόητους λόγους Ασφάλειας και Confidential information το περιεχόμενο δεν δημοσιευεται - CLASSIFIED

letter Click here to see the various parts of the system and its evolution from the criticallity today. My videos at design time at Top right. Korea has issued stamp for this succesful reactor, which I consider my achivement, having designed the control system