Επιστημονική Ημερίδα, 15 Ιουλίου 2022
Γεωπολιτική του Διαστήματος. Ζητήματα Διαστημικής Ασφαλείας
Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Αντικείμενο της Επιστημονικής Ημερίδας είναι η προβολή ισχύος των μεγάλων δυνάμεων στον διαστημικό χώρο και η έναρξη μίας νέας εποχής στην οποία στα ζητήματα γεωπολιτικής συμπεριλαμβάνεται και η ανάπτυξη συστημάτων εντός τους εγγύς διαστημικού χώρου. Η διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος αντιπαραθέσεων, που αποκαλείται επίσης “τέταρτο πεδίο”, αλλά και η μετάβαση σε μία νέα διαστημική εποχή κατά την οποία κάθε εκτόξευση αφορά ομαδική αποστολή έως 60 δορυφόρων δημιουργούν μία κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει θερμά επεισόδια.

Η εκούσια ή ακούσια πρόκληση βλάβης προέρχεται είτε εχθρική ενέργεια, είτε από απώλεια ελέγχου δορυφορικών συστημάτων και η οποία συνεπάγεται υψηλές οικονομικές αποζημιώσεις. Βλάβες σε δορυφορικά συστήματα μπορούν να προκύψουν και από άλλες αιτίες, όπως πτώση μετεωριτών ή μικρομετεωρειδών, αλλά και από έντονη ηλιακή δραστηριότητα (μαγνητικές καταιγίδες). Είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός ελεγχόμενου καθεστώτος εντός του οποίου να προλαμβάνονται οποιεσδήποτε εσφαλμένες ενέργειες (κακοί υπολογισμοί τροχιών, απώλεια ελέγχου, κλπ), καθώς και να παρέχεται έγκαιρη ενημέρωση για ζημιές που μπορούν να προκύψουν από φυσικά διαστημικά αντικείμενα ή φαινόμενα.

Ένα πρόσθετο στοιχείο που δημιουργεί συνθήκες ατυχημάτων στις αποστολές (επανδρωμένες και μη) είναι το μεγάλο πλήθος διαστημικών σκουπιδιών που έχουν προκύψει από προηγούμενες αποστολές και αφορούν κυρίως απενεργοποιημένους δορυφόρους και τμήματα πυραύλων (ανώτεροι όροφοι) που παραμένουν σε τροχιά για μικρότερα ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Επίσης προβλήματα έχουν προκύψει και από την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα μεγάλων κατασκευών, όπως διαστημικών σταθμών, ύστερα από απώλεια ελέγχου και αφορούν τον κίνδυνο πρόκλησης ζημιάς σημαντικής εκτάσεως κατά την πρόσκρουση τους στην επιφάνεια.

Loading...

Το Εξώφυλλο του Προγράμματος της Εκδήλωσης, το οποίο έπεται στο τέλος του Φωτορεπορτάζ. Τα στοιχεία παραχωρήθηκαν από το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής και ενός από τους ομιλητάς Δρα. Διονύσιο Τόμπρο.

Loading...

Τα μέλη του Panel. Δεξιά ο Δρ. Τόμπρος. Στο Βήμα το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής γνωστός καθηγητής του ΕΚΠΑ Δρ. Μάζης προλογίζει την εκδήλωση.

Loading...

Μία όμορφη φωτογραφία της Εκδήλωσης σε ένα όμορφο περιβάλλον του Ψυχικού.

Loading...

Ο Δρ. Τόμπρος στο Βήμα.

Loading...

Ο Δρ. Τόμπρος στο Βήμα κατα την διάρκεια της αγόρευσης παρουσιάζει και αναλύει διαφάνειες.

Loading...

Ακολουθεί το 44ο Επιστημονικό Συνέδριο 16-24 Ιουλίου 2022. Η Είσοδος του Συνεδρίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Loading...

Ο Δρ. Τόμπρος στο Βήμα κατα την διάρκεια της αγόρευσης του στο 44th Scientific Assembly στις 21/7

Loading...

...και πάλι οι διαφάνειες. Ενα εργαλείο που στην επιστήμη είναι απαραίτητο.

Loading...

Δρ. Τόμπρος με τον Δρα. Εμμ. Γεωργούλη στο 44ο Επιστημονικό Συνέδριο

Loading...

Δρ. Τόμπρος με τον Δρα. Στ. Κριμιζή στο 44ο Επιστημονικό Συνέδριο

Loading...

Η Δρ. Τόμπρος με την σύζυγο του Betty με την οικογ. Γουναροπούλου. Η κα Γουναροπούλου είναι μέλος του συλλόγου Κερκυραίων Αθήνας.

Loading...

Το Πρόγραμμα

Loading...

Το Πρόγραμμα

Loading...

Και μια περσινή αναμνηστική φωτογραφία σε ένα κεντράκι στο Ψυχικό. Από αριστερά η Betty Tombros, η Ζωή Ηλιοπούλου, ο Κώστας Πάππας, ο Γιάννης Μάζης και ο Διονύσης Τόμπρος